Aambeien en stoelgang

Een goede stoelgang is van groot belang bij aambeien. Aambeien kunnen immers ontstaan als de zwellichamen regelmatig onder hoge druk komen te staan, bijvoorbeeld door verstopping en hard persen tijdens de stoelgang. Verstopping treedt op als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Deze wordt hierdoor hard en kan dan met veel pijn en moeite uit het lichaam geperst worden.

Heeft u last van verstopping? Verbeter uw stoelganggewoonten, let op uw voeding en ga extra bewegen.

Verbeter uw stoelganggewoonten:

Wilt u uw stoelgang aanpassen, let dan uiteraard ook op uw voeding. Kies voor volkorenproducten, rauwe groente en vers fruit. Vermijd vezelarme voeding en witte suikerproducten.
Start elke morgen op de nuchtere maag met twee glazen lauw water. Drink ten minste anderhalf tot twee liter water per dag. Drink niet teveel koffie en koolzuurhoudende dranken. Ze prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en irritatie van krijgen.
Gebruik wat koudgeperste olie bij de maaltijden, bijvoorbeeld tarwekiemolie of lijnzaadolie. Dit geeft een wat zachtere ontlasting.

Extra lichaamsbeweging stimuleert de bewegingen van de darmen. Dit heeft een positief effect op de stoelgang. Beweeg bij een verstopping dus voldoende, ga lekker wandelen of fietsen in de buitenlucht.

Doe de scan en kijk hoe groot jouw risico is op aambeien

terug