Aambeien en leveraandoening

De lever beschermt het lichaam tegen de ongeveer zeventigduizend verschillende giftige stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld via onze omgeving. De lever ontgift het bloed, maakt de gifstoffen onschadelijk en zorgt dat ze via de nieren of met de gal worden uitgescheiden. Tot de belangrijkste functies van lever en alvleesklier hoort de spijsvertering. De lever maakt het spijsverteringssap gal dat wordt opgeslagen in de galblaas.

Wanneer de lever zijn werk niet meer goed kan uitvoeren, kunnen veel soorten klachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte. Door de zogenaamde “poortaderstuwing” kunnen aambeien en spataderen ontstaan.

Naast bloedsomloopstoornissen kunnen leveraandoeningen ook spijsverteringsklachten veroorzaken, zoals trage stoelgang en verstopping. Als de zwellichamen in de endeldarm regelmatig onder hoge druk komen te staan, kunnen aambeien ontstaan. Er zijn vele soorten leveraandoeningen. In het algemeen kan gesteld worden dat het aandoeningen zijn die op latere leeftijd meer voorkomen.

Zorg bij aambeien voor een evenwichtige voeding, voldoende beweging, goede stoelganggewoonten en een goede hygiëne. Lees verder voor meer informatie over hoe u aambeien kunt voorkomen en behandelen
Doe de scan en kijk hoe groot jouw risico is op aambeien

terug